ASSEMBLEA 16 DE GENER 2015 ESCOLES BRESSOL SUBVENCIONADES

ACTA
ASSEMBLEA 16 DE GENER 2015
 

1. VALORACIÓ ACCIONS PROPOSADES A L’ASSEMBLEA 29 D’OCTUBRE  
1.1 • CARTES
□ Carta director general
No hi ha hagut una resposta directa a les cartes de les escoles que desmanàvem una explicació de com estava la convocatòria de la subvenció, però si una resposta clara amb la convocatòria de subvenció del curs 2013-14
□ Carta Consellera, formato carta als Reis de l’Orient
Valorem com molt positiva la participació de les l famílies i les escoles en la creació d’aquest model de carta, que en els mitjans de comunicació ha causat força ressò.
La resposta a aquestes cartes també ha estat la convocatòria de subvenció.
□ Carta Síndic de Greuges
Les famílies i les escoles han rebut individualment una carta del Síndic de Greuges per explicar-nos que estan fent un estudi del nostre cas.
Les nostres demandes han provocat al Síndic a demandar informació al Departament d’ Ensenyament i aquest ha hagut d’elaborar un informe com a resposta.

1.2 • CONCENTRACIÓ 22 DE NOVEMBRE
□ Participació
Es valora com molt positiva la participació de les famílies i les escoles en aquest acte i es comenten alguns aspectes a millorar en les properes concentracions o manifestacions que organitzem per reclamar el reconeixement de l’etapa educativa 0-3 i la subvenció per les escoles sense finalitat de lucre. Valorem especialment l’esforç de les persones que des de les comarques més llunyanes també van estar.
□ Repercussió
Amb diferents mitjans de comunicació com l’Agencia Catalana de Noticies, tv3, 8tv, Xarxa local Tv, Catalunya Radio, Cadena Ser, Radio Xarxa i en alguns diaris com l’Ara, El Periódico es va parlar de la concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
Les nostres accions també van tenir repercussió i les setmanes posteriors a la concentració van sortir publicats diferents articles, cartes al director i informacions que feien referència a l’etapa educativa 0-3 en general i a les escoles subvencionades en particular.

1-3 • A NIVELL MUNICIPAL I COMARCAL CONTACTAR I EXPLICAR LA NOSTRA SITUACIÓ
□ Regidors d’educació i alcaldes de cada municipi, entitats comarcals i diputacions
Compartim les informacions que les escoles han obtingut dels seus contactes en els seus municipis, comarques i diputacions i comprovem que són poc clares i ambigües .
□ Representants diferents partits politics
Compartim les informacions que les escoles han obtingut dels seus contactes amb els diferents partits i comprovem que són igual de poc clares i ambigües que les de les institucions.
□ Amb els mitjans de comunicació
Les escoles han explicat la nostra situació als mitjanats de comunicació locals i la noticia s’ha anat escampant per molts municipis i comarques.

1.4 • A NIVELL ESCOLAR
□ Contactar amb els sindicats i patronals
Parlem de la necessitat de les escoles d’estar associades a una patronal que doni veu en alguns àmbits a l’etapa educativa 0-3 i realment vetlli pels nostres interessos.
Algunes companyes s’han posat en contacte amb la patronal l’AEG que sembla afí amb nosaltres, però demanen una quota mensual de 70 euros.
També parlem de la patronal La Confederació que representa entitats no lucratives que present serveis d’atenció a les persones i que ha fet declaracions públiques en la defensa de l’educació del 0-3.
Es comenta la possibilitat de que la Coordinadora s’afili a aquestes patronals en nom de totes i pagar una quota conjunta.
Amb aquesta acta s’adjunta la documentació i la informació d’aquestes dos patronals.
□ Informar a les famílies i engrescar-les a participar en les accions proposades
Les escoles han informat de la situació econòmica i la repercussió de la no convocatòria de la subvenció a les famílies i les han engrescat a participar en totes les accions. El suport de les famílies es considerà imprescindible per continuar lluitant pel valor educatiu del 0-3 i la subvenció.

2. MOMENT ACTUAL
2.1• CONVOCATÒRIA DE LA SUBVENCIÓ DELS CURS 2013-14 EL DIA 17 DE DESEMBRE

□ Reducció de més d’un 50% respecte al curs 2012-13
El dia 17 de gener el departament d’ensenyament va convocar la subvenció del curs 2013-14 amb un reducció de més del 50%, hem passat de tenir 720 euros per nen i curs a 300. El període per presentar la sol·licitud es del 8 al 20 de gener, la resolució ha de sortir 6 mesos desprès de la publicació al DOG i després s’haurà de presentar la justificació, que és diferent a la dels cursos anteriors i no es demana cap document per signar per a les famílies. El procés és llarg i és possible que cobrem aquests diners a principis d’estiu.
□ Declaracions del Departament d’Ensenyament i de Coordinadora
El Departament ha declarat que vol arribar a un acord amb les quatre diputacions per cobrir la resta de subvenció i donar el 100% de la subvenció del curs 2013-14.
La Coordinadora reconeix l’esforç i la voluntat de la Generalitat per convocar aquesta subvenció i declarà que estem més tranqui-les, però decepcionades per la gran retallada i esperem que realment es faci realitat aquest possible acord amb les Diputacions.
□ Els mitjans de comunicació
Els mitjanats de comunicació fan ressò de la convocatòria de la subvenció per les escoles bressol i les notícies van acompanyades de informació diferents i ambigües de la possible subvenció del 2013-14.

2.2 • L’ETAPA EDUCATIVA 0-3 NO ESTÀ EN EL PRESSUPOST DE LA GENERALITAT 2015
□ Presentació del pressupostos 2015
El Govern de la Generalitat ha presentat un pressupost per l’any 2015 on no es contempla una partida econòmica per l’etapa educativa 0-3 i ho justifica dient que ha arribat a un acord amb les diputacions per cobrir aquesta despesa.
□ Coordinadora fa declaracions mostrant la nostra preocupació pel 0-3 en general
La Coordinadora fa unes declaracions en que mostra la seva preocupació per la desaparició de l’etapa educativa 0-3 del pressupost general de la Generalitat
□ No es parla clarament de les escoles subvencionades
La Generalitat en les seves declaracions sobre aquest possible acord amb les diputacions no parla clarament de les escoles bressol subvencionades i només fa referència a les municipals.

2.3 • INCERTESA SOBRE LA SUBVENCIÓ DEL CURS ACTUAL 2014-15
□ Departament d’Ensenyament no parla de la subvenció del curs 2014-15
El Departament no dona cap informació sobre la subvenció del curs actual i la seva resposta és el silenci.
□ Diputacions no ens donen una resposta clara
Coordinadora s’ha posat en contacte amb representants de la Diputació de Barcelona i la seva resposta és la mateixa, el silenci.
□ Entrevista director general, pressupost escolar sense la subvenció
Recordem l’entrevista mantinguda amb el senyor Miquel Garcia, director general de Centres Privats el dia 16 d’octubre, en que va aconsellar a les escoles fer el pressupost del curs 2014-15 sense aquest ajuts.
□ Els mitjans de comunicació donen noticies molt poc clares
Els mitjans de comunicació també fan ressò de la manca de perspectiva per aquest curs i donen informació por clares i ambigües.

2.4 • MOMENT POLÍTIC COMPLICAT AMB
□ Eleccions municipals i al parlament de Catalunya
Considerem que és un bon moment per posar-se en contacte amb els representants politics que estan més accessibles i sensibles a parlar amb els ciudatans i escoltar les seves dificultats.
□ Poca claredat Generalitat provoca poca claredat Diputacions i Ajuntaments
La poca claredat del Govern de la Generalitat durant tot el curs passat fent declaracions en ambigües i amb més d’un any de retard en convocar la subvenció del curs passat, ha provocat que les altres institucions no donin cap resposta o siguin també poc clares i sense cap compromís.

3. ACCIONS A PRENDRE
3.1 • CONTINUAR DEMANANT L’ ENTREVISTA CONSELLERA IRENE RIGAU

□ primera demanda 26 de novembre
Després de la concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el dia 26 de novembre la Coordinadora va demanar una entrevista a la senyora consellera d’ensenyament Irene Rigau per saber en quin punt estava la subvenció de les escoles bressol.
La resposta a la nostra demanda va ser la convocatòria de subvenció.
□ preguntar que passa amb l’etapa educativa 0-3?
Aquest trimestre la Coordinadora tornarà a demanar una entrevista amb la senyora Irene Rigau per parlar en general de l’etapa educativa 0-3 i la subvenció en particular.

3.2 • POSAR-SE EN CONTACTE AMB LES 4 DIPUTACIONS
Buscar els contactes de les quatre diputacions i posar-se en contacte amb ells per preguntar que passa amb la subvenció d’aquest curs i dels propers.
A principis de gener la Coordinadora ja es va posar en contacte amb
Sra. Mireia Solsona Garriga
Diputada delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania
Sr. Gerard Ardanuy Mata
Diputat adjunt d’Educació
No hem tingut cap resposta.
Amb aquesta acta us adjuntem les cartes que es van enviar i us demanem que si trobeu algun altre contacte ens el feu arribar per poder enviar una altre carta.

3.3 • SEGUIR CONTACTANT AMB ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
□ Explicar la nostra situació
Posar-nos en contacte amb els mitjans de comunicació que tinguem al nostre abast per seguir estar com un tema d’actualitat
□ Declaracions Xarxa Local de TV
La Xarxa de Tv ens ha demanat declaracions d’escoles a diferents localitats per fer una noticia conjunta, aniran a gravar a Terrassa, Mollet del Vallès, Trem i L’Hospitalet

3.4 • UTILITZAR LES XARXES SOCIALS PER SEGUIR FENT PRESSIÓ
□ Facebook
Utilitzar aquest mitja per posar-nos en contacte amb els partits politics i responsables i representats d’entitats publiques per recordar a tothom el valor de l’etapa educativa 0-3, preguntar quin és el compromís que tenen amb la primera infància i preguntar que passa amb la subvenció d’aquest cus i els propers.
Convidar als pares i mares a participar des del seu facebook i també mostrin el seu interès i adherint-se al reconeixement 0-3 com etapa educativa.
Creant una pressió que els obligui a parlar de nosaltres i donar-nos una resposta.
□ Plataforma Change.org
Crear una plataforma en Change.org per recollir signatures i mostra al govern de la Generalitat el recolzament dels ciudatans a l’educació dels més petits.
L’escola Els Minairons tirarà endavant aquesta proposta i ens enviarà un correu per consensesuar entre tots el text.
□ Cadena de nominacions Facebook
Des del facebook convidar a les famílies i treballadors de les escoles a participar en una cadena de nominacions per reivindicar el valor educatiu del 0-3.
Es gravarà una imatge amb un adult que té a la mà un globus de color groc una mica inflat amb la frase : salvem 0-3. Aquest adult desprès de dir la frase salvem el 0-3 i nominar a les següents tres persones que han de fer la mateixa acció, deixarà anar el globus que de mica en mica es desinflarà i desapareixerà de la pantalla.
L’escola LA Gua-gua, farà un vídeo mostra perquè tothom segueixi més o menys el mateix esquema.

3.5 • CONCENTRACIÓ A PLAÇA SANT JAUME DE BARCELONA
□ Dissabte 7 de març a les 11 del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona
□ Proposta de fer un esmorzar tots plegats asseguts a terra amb estovalles o mantes.
□ Crear un nou manifest que s’adapti a la realitat del moment
□ Preparar un sobre per entregar al President de la Generalitat amb la informació i demandes que
considerem oportunes.
□ Acabarem de deferir més detalls a la propera reunió d’escoles bressol subvencionades

4. DATA PROPERA REUNIÓ
Divendres 27 de febrer a les 18h
Rosa Sensat, Av Drassanes 3-5 Barcelona
Us esperem a tots i totes !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada